В Шумен отбелязаха 178 г. от рождението на Илия Блъсков – писател и възрожденец (СНИМКИ/ВИДЕО)

Днес се навършват 178 години от рождението на Илия  Рашков Блъсков – български писател и общественик от периода на Възраждането. По този повод на паметната му плоча в двора на храм „Свети Три Светители“ в Шумен, малчугани от НУ „Илия Блъсков“ и представители на НЧ „Напредък-1869“ поднесоха венци и цветя.

Илия Блъсков е роден в село Дълбоки, Старозагорско. През 1860 г. се премества в Шумен и още същата година отваря училище в Долна махала. Събира и публикува народни умотворения, издава около 30 календара с актуални обществени проблеми, адаптира народни приказки и сръбски белетристични произведения. През 1865 година издава от името на баща си повестта „Изгубена Станка“, в чието написване участва активно като редактор Добри Войников. Тя става първото произведение в българската литература с предимно селска тематика.

През 1870 година издава повестта „Злочеста Кръстинка“, съдържаща и критика на гръцкото духовенство в контекста на актуалната по това време борба за самостоятелна българска църква. Илия Блъсков умира на 13-ти август 1913 година в Шумен.

178 г. от рождението на Илия Блъсков. Пред паметната му плоча говори Красимира Жикова от НЧ "Напредък-1869"

Красимира Жикова от НЧ "Напредък-1869" разказва по повод 178 години от рождението на българския писател и възрожденец Илия Блъсков. Паметната му плоча се намира в двора на храм "Свети Три Светители"

Публикувахте от СтрелаБГ в 9 февруари 2018 г.

Погребан е в двора на храм „Свети Три Светители“, но гробът с времето е забравен. Фрагмент от надробния камък е открит през 90-те години.

По повод 100-годишнината от смъртта му, през 2013 година, на същото място бе открита паметна плоча с неговото име.

Подобни

Leave a Comment

5 × 5 =