В Шумен отбелязаха 73 години от Дравската епопея – пример за българска храброст и войнска чест

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“, в Шумен отбелязаха 73 години от Дравската епопея. Церемонията се организира от Община Шумен, Командването на военния гарнизон – Шумен и Съюзът на ветераните от войните.

Слово по повод годишнината от славните боеве на българската армия при река Драва в Унгария, произнесе началникът на Шуменският военен гарнизон полк. Емил Симеонов.

 

73 г. от Дравската епопея – говори полк. Емил Симеонов, началник на Шуменския гарнизон

Началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов разказва за боевете на българската армия с части на Вермахта при река Драва в Унгария

Публикувахте от СтрелаБГ в 20 март 2018 г.

“Днес войните на България са истински патриоти и предано служат на своя народ. Българските войни имат манталитета на победители и в мисиите ни по света те потвърдиха своите качества. Признанието е налице. По сила, вярност и твърдост, те не отстъпват пред никого. Изпъкват пред всички и записаха името ни сред първите в строя на демократичните народи. Това са българските бойци, познали щастието на доблестта. Това са наследниците на героите от Драва. Какво по-голямо доказателството, че добродетелите, изнесени от огъня на онази голяма война, имат място в днешния ни ден. Десетилетията се оказват безсилни. Те нямат власт над тях. Нека се поклоним на онези, които ни завещаха през март 1945 година. Вечна слава на героите!”, каза още в словото си полк. Симеонов.

Дравската операция е отбранителна за българската армия срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Успешното й провеждане проваля настъпателните планове на Вермахта и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия. 72-ма шуменци губят живота си в тези сражения, записвайки имената си за вечни времена в пантеона на българската войнска слава!

На церемонията присъстваха: кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметовете Боян Тодоров и Найден Косев , зам.- областният управител Петко Шаренков, председател на Общински съвет Борислав Беджев и общественици. Водещ на събитието бе военния историк Мишо Йорданов.

Военни от поделенията в града положиха венци и цветя от името на: кметът на Община Шумен Любомир Христов, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер,  народните представители Румен Генов, Димитър Александров, Иван Иванов, Емил Димитров, Хамид Хамид, както и от името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещенството! Списъкът продължава с Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, Общински съвет – Шумен, Окръжен, районен и административен съд, Окръжна и районна прокуратура, местният омбудсман Иван Капралов, военни формирования от гарнизона на Шумен, Факултет “Артилерия, ПВО и КИС”, Военно окръжие, както и Териториална дирекция на Държавна агенция “Национална сигурност” – Шумен.

Церемонията премина гладко и по план. Тъжното в случая е, че на отбелязването на годишнината присъстваха единствено официалните лица, а обикновените граждани, дошли да почетат паметта на войниците ни, се брояха на пръсти!

Подобни

Leave a Comment

8 + 4 =