В Шумен отбелязаха 9-ти май – Денят на Европа и 73 години от победата над хитлерофашизма

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Шумен отбелязаха 9-ти май – Денят на Европа и 73 години от победата над хитлерофашизма. Тържеството се проведе на пл. „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Организатори на казионното честване са Община Шумен и Командването на военния гарнизон в Шумен. Венци в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на Шумен Любомир Христов, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

“Да пазим европейските идеали и да вярваме в силата и просперитета на Европа. Да пазим българската идентичност и да отстояване интересите на България”, с тези думи се обърна към всички присъстващи областния управител на Шумен проф. Стефан Желев

Реч на областния управител на Шумен проф. Желев на честването на 9-ти май

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев на честванията по повод 9 май – Ден на Европа в Шумен

Публикувахте от СтрелаБГ в 9 май 2018 г.

 

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж френския външен министър Роберт Шуман споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент фициално определя 9 май като почивен ден през октомври 2008 година. В Руската федерация и страните от бившия Съветския съюз 9 май се чества като Деня на победата и краят на Втората световна война в Европа.

В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за разликата в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа (ранните часове на 9 май по московско време). Малко по-късно днес по улиците на Шумен ще премине шествието на Безсмъртния полк.

Подобни

Leave a Comment

seven − 5 =