В Шумен ще се проведе международно състезание по парапланеризъм

От 22 до 28 юли в Шумен ще се проведе международно състезание по парапланеризъм BenFly Shumen XC Open 2018. Към момента са направени  заявки от Румъния, Гърция, Турция, Русия, Австралия, Австрия, Швейцария и Италия. Организатор на проявата е спортен клуб BEN FLY Ltd.

Идеята на състезанието е през всички дни пилотите да направят възможно най-дълги прелети, като през последния ден резултатите им ще се сумират и ще бъдат отличени най-добрите. Събитието завършва с връчване на отличителни купи на 28 юли.

Състезанието е знаково за град Шумен. Провежда се от 10 години, като през 2017 г. са осъществени шест пълни летателни дни с ежедневни прелети от 150 до 200 км.

Шуменското плато, което е запазена марка на гр. Шумен е локация, известна с многото на брой и лесно достъпни стартове за практикуване на парапланеризъм. Ориентацията на стартовите площадки позволяват летене при различни посоки на вятъра. Комбинацията на плато с равнина е рядко срещана и е предпоставка за дълги прелети. Затова много от пилотите са си подобрили личните рекорди именно тук. Неслучайно националният рекорд на България от 350 км. е направен от старт на платото. Факт е, че в рамките на един месец има регистрирани повече от 50 прелета от над 200 км. Локацията на Шумен нарежда страната ни в
Топ 5 на равнинния парапланеризъм.

Организираме състезанието, защото искаме да покажем на света уникалността на нашето плато и условията, които имаме за парапланеризъм. Надяваме се тази седмица небето над Шумен да бъде най-пъстрото място в България, споделят организаторите.

Подобни

Leave a Comment

eighteen − 5 =