В Шумен ще се проведе международно състезание по парапланеризъм 

От 22 до 28 юли в Шумен ще се проведе международно състезание по парапланеризъм BenFly Shumen XC Open 2018.Организатори на проявата са д-р Явор Плашилски,  Беньо Петков и Мартин Маринов.

Всички, които искат да участват могат да се регистрират на сайта на състезанието https://airtribune.com/shumenxcopen2018/info/details__info или на място, на 22 юли. До момента са записани над 50 чужди пилоти и още толкова от България.  Организаторите очакват гости от цял свят, като вече има заявки  от Румъния, Бразилия, Гърция, Турция, Австралия, Германия, Франция и др.

Идеята на шуменският пилот Беньо Петков е през всички дни пилотите да направят възможно най-дълги прелети, като през последния ден резултатите им ще се сумират и ще бъдат отличени най-добрите. Победителите ще получат купи, които се правят специално за състезанието.

Шуменското плато е най-доброто място за парапланеризъм и безмоторно летене в България. От тук се извършват най-големите прелети, като в рамките на един ден е направен и рекордния за България прелет от 350 километра, което нарежда страната ни в Топ 10 на парапланеризма. Рекордът беше поставен през миналата година. На платото има четири старта, като това дава възможност да се лети според посоката на вятъра.

“Правим състезанието, защото искаме да покажем на света уникалността на нашето плато и условията, които имаме за парапланеризъм. Хората, които ще дойдат през юли в Шумен ще разнесат славата на града ни и на всичко, което правим тук по целия свят. Надявам се в края на следващия месец небето над Шумен да бъде най-пъстрото място в България”, каза основният организатор на BenFly Shumen XC Open 2018 Беньо Петков.

“Каним всички шуменци да ни подкрепят и да дойдат на платото, за да усетят тръпката и адреналина от летенето, а защо не и да полетят и да станат част от нашия клуб”, каза още Беньо Петков.

Снимка : 360mag.bg

Подобни

Leave a Comment

four × five =