Георги и Рая са най-разпространените имена при новородените в Шуменско

Новородените деца в област Шумен през миналата 2017 г. са наречени с 591 различни лични имена (678 през 2016 година). През изминалата година се запазва тенденцията за по-голямо разнообразие на имената при момичетата (315 имена), отколкото при момчетата (276 имена), макар че разнообразието е по-малко от предходната година. С две лични имена са записани четири новородени. Това информират от Статистика – Шумен.

Сред новородените момчета най-разпространеното име е Георги. На второ и трето място се нареждат Никола и Мартин. В областта сред най-предпочитаните мъжки имена са и Теодор, Алекс, Александър, Борис и Димитър.

При новородените момичета през изминалата година, най-предпочитаното име е Рая. Следват Габриела, Виктория и Симона. Често срещани имена са и Сияна и Никол. При момичетата тенденцията на навлизане на нетрадиционни имена е по-силно изразена, в сравнение с момчетата.

В област Шумен, най-често срещаното мюсюлманско име при новородените момчета е Мерт, следвано от Анъл и Емир, а при момичетата – Мелиса, следвано от Дефне и Еда, които са еднакво предпочитани.

В рамките на страната, за поредна година, сред новородените момчета най-разпространено е името Александър, следвано от Георги и Мартин. При момичетата най-предпочитано е името Виктория, следвано от Мария и Никол.

Подобни

Leave a Comment

twelve + 10 =