Гл. ас. д-р  Светлана Венелинова: Селището край Върбица е най-ранното заселено място в региона

След като днес археолога гл. ас. д-р  Светлана Венелинова представи  резултатите от археологическите проучвания на многослойното селище при град Върбица стана ясно, че то е най – старото в Североизточна България от времето на ранния неолит.

” Сигурна съм, че това което проучваме ще влезе бъдещите учебници по археология. В този обект имаме възможност да проследим цялото развитие на човешката история от неолитната революция насам, в нейните всички етапи с един плавен и постепенен преход без катаклизми. Екипът, с който работихме беше великолепен – изключително добре обучени и мотивирани студенти. За тях беше много интересно и полезно да видят на живо това, което учат в учебниците на теория”, каза пред журналисти Светлана Венелинова.

По време на последните разкопки през 2017-година археолозите са разкрили, че селището е било обитавано непрекъснато близо 600 години по време на ранния неолит. Дълбочината на културния пласт стига до 5,30 м.

До сега там са били открити над 200 находки, сред които има и уникални по рода си.

След представянето на най-интересните находки от  археологическите работи, Венелинова благодари и на спонсори, които са им помагали по време на разкопките, тъй като държавата е отказала да ги финансира.

 

Подобни

Leave a Comment

14 + 13 =