Горски от ДГС-Върбица спасиха от замръзване малка сърничка

Малка сърничка спасиха горските от ДГС-Върбица през тази седмица. 10-месечното животинче е било забелязано от хора на фирмата, която почиства от сняг Върбишкия проход. Това информират от Североизточно държавно предприятие. На сигналът им веднага се е отзовал ловният експерт на стопанството инж. Исмаил Курдов.

Премръзналото сърненце лежало в дълбока канавка от която не можело да излезе само. Курдов успял да го извади и след като го затоплил, вчера сутринта го транспортирал до хижа „Муфлоните“ на ДГС-Преслав. Директорът на преславското стопанство инж. Янко Йорданов каза, че сърнето е здраво, но все още е стресирано и отказва да се храни. Когато се затопли ще бъде пуснато близо до хижата и ще бъде нахранено на свобода.

През последните дни служителите на всички стопанства в системата на Североизточното държавно предприятие пробиват пътища до хранилките и поставят по-големи количества фураж, за да улеснят животните, които трудно намират храна в дълбокия сняг. Подхранването на животните се прави целогодишно, но сега грижите за горските обитатели са още по-големи, заради ниските температури и снега.

Подобни

Leave a Comment

three × 2 =