Грандиозно откриване на новите попълнения в „Двор на Кирилицата“

Грандиозното откриване на новите експонати в “Двор на Кирилицата” събра на едно място вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, духовници, посланикът на Русия, областни управители, кметове и интелектуалци.

Освен официалните гости на събитието, стотици уважиха церемонията. В програмата участваха и легендарната народна певица с космически глас Валя Балканска, 100 родопски гайдари и други изпълнители.

Цитаделата е изградена на две нива. Залата “Създаване на Кирилицата в Плиска” е разположена на първия етаж. В нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.

Външна каменна стълба води посетителите към зала “Българска слава”.

Експозицията там разказва за великите дела на владетелите управлявали държавата от първопрестолна Плиска.

Днес бе открита и стена с 14 барелефа на писатели от десет държави на Кирилския свят – България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан.

Предстои да се създаде алея на писателите. Там ще бъдат поставени над 100 бюста на автори от различни държави творящи на Кирилица. Стената с барелефи ще се обогатява с образи на още писатели.

Подобни

Leave a Comment

four × 1 =