Безопасност на движението – „Да запазим децата на пътя – 2019”

По традиция и тази година СУ “Трайко Симеонов” бе домакин на Общинското и Областното състезание по безопасност на движението по пътищата „Да запазим децата на пътя 2019”.

В различните етапи на провежданите състезания, участниците прилагат ситуационни, дискусионни и опитни методи на интерактивното обучение по БДП. Състезанието се провежда между отбори, определени от съответните училища, в които са включени по един ученик от 5., 6. и 7. клас.

По регламент състезанието се проведе в три кръга: решаване на тест-листовка, викторина, а в трети етап отборите бяха подложени на проверка на знанията за оказване първа долекарска помощ при възникнала ситуация и подреждаха пъзели с пътни знаци.

Надпреварата за знания се проведе в два последователни дни, като през първия ден се проведе Общинския етап. В него участие взеха 12 училищни отбори от Община Шумен –  ІІ ОУ „Д-р Петър Берон“,  ІІІ ОУ „Димитър Благоев“, VI ОУ „Еньо Марковски“, IX ОУ „Панайот Волов“,  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- с. Царев брод, ОУ „Васил Левски“- с. Градище, ОУ „Христо Ботев“ – с. Друмево, СУ „Васил Левски“, СУ „Сава Доброплодни“, СУ “Йоан Екзарх Български“,  СУ „Панайот Волов“ и СУ „Трайко Симеонов“.

Журито, което стриктно следеше за правилното изпълнение на задачите бе съставено от Ирина Георгиева – представител на  БЧК, Пенчо Пенев от сектор Пътна полиция, Албена Тодоринова от РУО Шумен и Юлияна Христова, представител на Община Шумен.

След много емоции, много упорита работа и забавление стана ясен и отбора, който печели Общинския етап и се класира за  Областния – СУ “Трайко Симеонов”.

В Областния етап от надпреварата, сили мериха отборите на  СУ “Трайко Симеонов” гр. Шумен, СУ “Васил Левски” гр. Нови Пазар, СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смядово и СУ Панайот Волов” гр. Каспичан.

Учениците отново мериха знания и умения в три кръга – решаване на тест-листовка, викторина, сглобяване на пъзел с пътен знак и оказване на първа долекарска помощ.

Изключително напрегнат и решаващ изхода от състезанието се оказа последния кръг, в който отборите трябваше да сглобят пъзел с пътни знаци за определено време. Най-голяма бързина показаха възпитаниците на СУ “Трайко Симеонов”, а завидна прецизност демонстрира отбора на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смядово.

След края на състезанията, журито се събра, за да сумира точките от кръговете и да определи, кой ще представи областта в Националния етап на състезанието.

Победата бе отсъдена за учениците от СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Смядово.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

4 × four =