Два екипа от архитекти се конкурират с проекти за нова визия на центъра на Шумен

Два колектива от шуменски архитекти презентираха проектите си за нова визия на пешеходната зона от пл. „Кристал“ до хотел „Мадара“. Зала 203 на Община Шумен едва успя да побере любопитните, които желаят да се запознаят с възможните промени в центъра на града.

Първият проект на архитектите Добрил Добрев, Дарий Аврамов, Георги Маринов и Камен Добрев,  предвижда изграждането на сух фонтан край недостроения Търговски дом, а улиците около хотел Мадара се запазват и дори разширяват. Улицата на т.нар. еврейски магазини се планира да бъде с ретро визия. На 4 места по главната алея ще бъдат обособени детски кътове за игра. Предлага се при паметника на Васил Левски да се развие една стена на известни шуменски възрожденци. В близост до Театъра ще са разположени търговците на книги, които според арх. Добрев пасват идеално на пейзажа. Паметникът на Панайот Волов ще влезе в пълен контакт с пешеходната зона. По цялата главна улица ще има и велоалея. „Нашият колектив разбира пешеходната улица на Шумен като един отворен хол за гражданите и гостите на града. Целта е да изградим запомнящи се обекти“, каза още арх. Добрев.

Вторият екип от архитекти включва Красимир Генов, Николай Симеонов, Даниела Славова, Веселин Василев и Явор Генов.

„Основната ни задача е пространството от Театъра до хотел „Мадара“ да възвърне своя живот, да се създадат транспортни и комуникационни връзки, както и ред социални, културни дейности“, заяви арх. Генов. Според него една от основните причини за западането на тази част на центъра е липсата на сенчести дървета. Затова те предвиждат залесяване, както и нови водни елементи на 3 места.

Предлага се заведенията бъдат изтеглени в зелените площи, за да се отвори потока на пешеходци. Паркингът на Кристал ще бъде премахнат, а връзките на площада с новата поликлиника, трябва да се засилят. Движението в района ще се осъществява на две нива.

Реконструкцията на зоната е включена в допълнителния списък на инвестиционната програма на Община Шумен по програма „Региони в растеж“ и за нея са предвидени 5,710  млн. лв. Комисия ще избере един от двата варианта на закрито заседание след края на презентацията.

Подобни

Leave a Comment

two × two =