Две сестри от Велики Преслав грабнаха престижни награди от арт – фестивал в Македония

Две талантливи деца от Велики Преслав се завърнаха с престижни награди в категория „Вокал – естрадно пеене“ от петнадесетият международен арт – фестивал  “Езерски бисери“, който се проведе в Центъра за култура “Братя Миладинови” гр. Струга, Македония.

Това съобщават от общинската администрация във Велики Преслав. В първа възрастова група Алис Тургай спечели трето място, диплом и медал, покана за участие за международни конкурси в Литва и Беларус. Във втора група Хавин Тургай спечели второ място, диплом и медал, покана за участие за международнни конкурси в Русия и Беларус.

И двете са възпитанички на Десислава Станкова от Музикална школа „ Newvoices” гр. Търговище. Много труд, постоянство в изработването на конкурсният репертоар,  вокална техника и артистичност, сценични костюми, студийни записи  стоят зад подготовката на чаровните изпълнителки. През деветдневният престой момичетата подкрепяни и предружавани единствено от  майка им  Шермин Елиман успяват да участват в Майсторски клас „Вокална и дихателна техника“  с  преподавател  Татяна Савостянова от Русия, да разгледат културните забележителности в Охрид / Охридското езеро, Манастира „Свети Наум“, „Билянените извори“ и др./, да създадат нови приятелства и запознанства, както и да представят България на сцената на „Езерски бисери“. Фестивалът се организира с покрепата на Министерството на Културата на Репуплика Македония,  WAFA /Световната асамблея на артистите и фестивалите/  и националната македонска телевизия Алфа ТВ.

За наградата Гран при тази година се състезаваха над 300  певци, танцьори, инструменталисти и художници от Македония, Русия, Малта, Франция, Полша, Беларус, Сърбия, България, Словения, Швейцария, Молдова, Израел, които бяха оценявани от професионално международно жури.

Подобни

Leave a Comment

one × five =