Девет протеста в София в деня на откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

Девет протеста блокират София в днешния ден, 11-ти януари, когато в столицата се открива официално Българското председателство на Съвета на ЕС и у нас пристигат европейските лидери, съобщи actualno.com.

Екозащитници излизат срещу решението на Министерски съвет за Национален парк “Пирин”, граждани ще шестват в подкрепа на зимните спортове у нас, служителите на МВР отново поставят на дневен ред исканията си, Истанбулската конвенция събира недоволни пред Народното събрание, а протестиращи се обявяват срещу произвола на ЧСИ-та. “За” Истанбулската конвенция Мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция и за предприемане на мерки за справяне с насилието над жени и домашното насилие ще се проведе от 11.00 часа пред Народно събрание.

Служителите на МВР отново на улицата Полицейските служители подготвят серия от протести, първият от които ще бъде днес (11 януари) между 16:30 и 17:00 часа. Те ще “посрещат” делегациите на членовете на Европейската комисия с винили на кръстовището на бул. “Брюксел” и бул. “Цариградско шосе” и на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18:15 ч. в района на Народния театър “Иван Вазов”, където от 19:30 ч. ще се състои церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настояват за увеличение с 15% на основните възнаграждения на работещите в системата, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

“Пирин не е баница!” Екозащитниците отново по площадите. Недоволството им е заради решението на правителството от края на миналата година, позволяващо “потенциално осъществима дейност” по отношение на “строителство, ремонт и реконструкция” в две зони на Национален парк “Пирин”. С друго решение на правителството от същото заседание (28.12.2017 г.) на практика се даде зелена светлина на строителство на втори кабинков лифт в “Пирин”. Eколозите от “Зелените” и Коалиция “За да остане природа в България” се обявяват срещу решението на Министерски съвет за промените в Плана за устройството на парк “Пирин” и настояват за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Протестиращите се събират в 18:30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий в столицата.

Освен това, протести на природозащитници ще има в още 17 града, включително 2 в чужбина – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел.”Искаме да караме ски в България!” Контрапротестът, организиран от Сдружение „Бъдеще за община Банско“, е в подкрепа на зимните спортове и е под наслов „Аз искам да карам ски в България“, съобщиха от сдружението.

Протестиращите се обявяват и “за” изграждането на втория кабинков лифт. Подкрепящите решението на Министерски съвет се събират в 18:30 ч. в началото на бул. “Витоша” откъм НДК. Шествието ще премине през бул. “Дондуков”, ще завие надясно по “Раковска” и ще спре на площад “Александър Невски”.

Срещу произвола на ЧСИ В социалната мрежа Facebook набира скорост и гражданско недоволство срещу частните съдебни изпълнители (ЧСИ). То е организирано от ГД “Покана за доброволно изпълнение”.Протестиращите се събират от 18:30 ч. на бул. “Васил Левски” №60 и настояват за прилагане на Европейското правосъдие по заповедните производства по чл. 410/417 по отношение на длъжниците и за открити съдебни заседания по всички дела с участие на длъжниците. Недоволните искат още връчване на всички книжа и заповеди в оригинал и бързо приключване на делата. Протестът ще настоява и за незабавна ревизия на всички дела в “Тъмната стая” на СРС и бързото им приключване.

Правата на пенсионерите. От уведомленията за гражданските акции става ясно и че Софийският социален форум е организирал протест за правата на пенсионерите.
Снимка: investor.bg

Подобни

Leave a Comment

20 + six =