Девойка в носия на фона на старите столици – мисията изпълнена

Младият и талантлив фотограф Радослав Първанов, автор на нашумелия напоследък патриотичен проект “Аз съм българка!”, най-после успя да осъществи дългоочакваната си визита в Шуменския край. През почивните дни той засне красивата Зорница Върбанова, пременена в народна носия, на фона на старите ни столици Плиска и Велики Преслав, както и на пропитата с история Мадара.

„Този регион е наистина едно прекрасно място. Мога да кажа, че осъществих много красиви снимки, както с личния ми фотоапарат, така и с дрон“, каза за СтрелаБГ  Радослав Първанов и допълни, че фотографиите ще намерят място във втората част на проекта “Аз съм българка!”, която планира да завърши през пролетта на 2019 г.

25-годишният габровски фотограф изучава тънкостите на професията в чужбина, след което решава да се завърне в родината, воден от патриотични подбуди. През 2014 г. в главата му се заражда идеята за създаване на фотоизложба със снимки на млади и красиви българки в традиционни носии, в комбинация с исторически забележителности, които определено не липсват по нашите географски ширини.

Веднага започва усилена работа по реализацията на идеята си, изминава хиляди километри и снима къде ли не, игнорирайки трудностите в името на каузата за популяризация на богатството на българските традиции и минало.

През 2017 г. за първи път показва готовият си вече проект пред публика и много бързо печели симпатиите на огромната маса от посетителите. Заедно със снимките Радослав създава и филм, в който от начало до край, стъпка по стъпка, е проследен нелекия процес на създаване и оформяне на фотоизложбата.

Следват визити в много градове из родината, а през юни “Аз съм българка!” акостира в Милано на един от най-престижните фотографски форуми в света – Седмицата на фотографията.

Радослав изрази готовност да дойде и да представи пред шуменци втората част от проекта, която  трябва да обедини в едно трите столици, стига да получи покана за гостуване в нашия град.

Подобни

Leave a Comment

three × 2 =