Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим1 февруари е Денят за почит към жертвите на комунизма, който се отбелязва у нас за поредна година.

Решението  да се почита паметта на жертвите на Народния съд на 1 февруари беше взето  през 2011 г. от кабинета “Борисов”, който прие предложението на двама български президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 депутати и 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. Смъртни присъди получават още тримата регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и висши военни. Всички те стават жертви на Първи състав на Народния съд.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца от страната са изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

Присъдите на „народния съд” срещу политическия и военен елит на България от февруари 1945 г. са предварително определени в проценти по указания от Москва. В навечерието на заседанието на Първи съдебен състав Вълко Червенков, член на ръководството на БРП, рапортува на Георги Димитров, който по това време е депутат в съветския парламент и се намира в СССР, с телеграма, писана на руски език: „Присъдата ще бъде изпълнена в четвъртък, 1 февруари. От състава на депутатите предлагаме да се осъдят на смърт до седемдесет процента.”Подобни

Leave a Comment

two + 1 =