Десетки служители на ОДМВР – Шумен ще се включат в протеста за по-високи заплати в София

Поредният протест на служители от системата на МВР с искане за увеличение на заплатите, ще се проведе на 22-ри октомври пред Народното събрание в София. Това съобщи в социалните мрежи Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикална Федерация на служителите в МВР. Исканията им са за 15 % увеличение на възнагражденията от тази година, промяна в действащия Закон за МВР и подготовка на нов закон в рамките на една година. Правителството обеща едни 55 млн. лева да отидат за увеличение на възнагражденията им от 1 януари 2018 година, но изглежда, че това не устройва синдикалистите.

Пред СтрелаБГ Илия Кузманов обясни, че тези 55 млн. лева няма да стигнат дори за 5% скок в заплатите, а и никой все още не е обяснил как точно ще бъдат разпределени. „Обещаното увеличение го считам за подигравка. Когато поемем председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 година, служителите на МВР ще трябва да дават много извънредни смени. Интензивността и количеството на извънредния труд, ще кореспондира пряко с това, което беше по границата с Турция преди две години. Това са допълнителни разходи, за които ви гарантирам, че не са предвидени в бюджета на МВР. Ще го видим през февруари или март. От там идват опасенията ни, че сумата от 55 млн. лева, е напълно недостатъчна“, каза още той.

По думите му, исканията им се подкрепят от поне 70-80 процента от работещите в системата. На 22-ри в София, с автобуси и лични автомобили от цялата страна, ще пристигнат хиляди служите на различните дирекции, между които поне 50 души от Шумен, както и много униформени от Разград, Търговище и Варна.

 

 

Подобни

Leave a Comment

15 − 5 =