Десетки шуменци дойдоха на откриването на първата Бонсай градина в града

 

Десетки нетърпеливи наши съграждани изпълниха двора на комплекс „Авшарян“, за да разгледат първата Бонсай градина в града. Неин създател е Радко Колев, който се занимава от години с отглеждането на подобни „дървета в саксия“, в началото като хоби, а след това е взел нелекото решение да демонстрира творението си на широката общественост.

„Когато успях да създам достатъчно екземпляри реших, че не е необходимо да ги виждам само аз. Обърнах се към Община Шумен и кметът Любомир Христов намери начин и позволи това да стане обществено достояние. Надявам се, че занапред това място ще бъде облагородявано, ще бъде все по-красиво и ще се превърне в място за отдих на гражданите и гостите на Шумен“, обясни Радко Колев. От своя страна Христов му пожела да продължи да развива градината и да дава безплатни уроци на всички, които имат желание да се научат как се гледа бонсай.

Освен многото редови граждани, градината с 80 широколистни и иглолистни дръвчета дойдоха да видят зам.-кмета Светлана Маркова, областния управител на Шумен д-р Стефан Желев и неговият заместник Петко Шаренков.

Бонсай ( „градинарство в поднос“) е изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти, които се срещат естествено в природата. Историческата справка сочи, че изкуството е възникнало преди повече от 2000 години в Китай, след което е пренесено в Япония и в повечето източни страни, в които будизма е доминиращо учение и религия.

През 17-18-ти век, когато започва засиления културен обмен между Европа и Изтока (най-вече с Япония), изкуството Бонсай е пренесено и на Стария континент. В България навлиза едва пред 70 и 80-те години на миналия век, но хората, които се занимават активно с това, се броят на пръсти.

Хубавото е, че достъпа до новото бижу на Шумен е напълно свободен и посетителите няма да заплащат вход. Комплексът се намира на ул. „Стара планина“ №2.

Подобни

Leave a Comment

3 + twenty =