Дете от Нови пазар заболя от дизентерия

Първи случай на дизентерия от доста време насам е регистриран в град Нови пазар. Това сочи справката на Регионална здравна инспекция – Шумен за епидемичната обстановка в областта за периода 17-23 септември. От бактериалната инфекция е заболяло 14-годишно момче, съобщи за СтрелаБГ д-р Марко Марков, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Важно е да се знае, че дизентерията е инфекция на червата, която протича със силна диария, често и с повръщане. Предава се по два начина: чрез контакт с болен и чрез замърсени плодове, зеленчуци и неизмити ръце.

Инкубационният период на болестта е от един ден до една седмица. Заболяването има остро начало, започва с втрисане, покачване на температурата до 38-40 градуса. Оплакванията са главоболие и тежка отпадналост, както и силни коремни коликообразни болки. Изхожданията са не само чести и съпроводени със силни болки. Отделените изпражнения са воднисти, с гной, слуз или дори кръв.

Лечението трябва да се проведе в домашни условия или в болнична среда, за да се предотврати епидемичното и развитие. За облекчаване на симптомите се прилагат спазмолитици, антипиретици и т.н.

Иначе, за периода 17-23 септември в Шуменско са установени 48 случая на остри заразни заболявания срещу 56 случая за предходната седмица. От тях 27 са случаите на остри респираторни заболявания и грип.

Чревните инфекции са представени още от: 9 случая на ентероколити, един диагностициран с колиентерит и пет души с ротавирусен гастроентерит. Въздушно-капковите инфекции за периода включват един жител на село Стоян Михайловски, регистриран с туберкулоза.

От паразитозите налице е един случай на ламблиоза в град Шумен и един болен от ехинококоза в село Ясенково. В село Вълнари пък е регистриран един заболял от вирусен хепатит.

Данните на РЗИ показват още, че само един жител на областния град е ухапан от куче през изминалата седмица.

Подобни

Leave a Comment

four − 1 =