Деца към водачите в Каолиново: Не шофирайте неразумно!

Продължава кампанията на ОДМВР- Шумен „Да пазим нашите деца“  свързана с безопасността преди началото на новата учебна година. Поредната инициатива с участие на деца се проведе на територията на РУ- Каолиново.

Призив за  повишено внимание на пътя към водачите отправиха 13-годишният Иван и 11-годишната Пламена. Те бяха помощници на служители от „Пътна полиция“ в Каолиново  по време на операцията по пътна безопасност в Каолиново.

„Случвало ми се е да видя шофьор, който кара с по-висока скорост. Това е плашещо и за децата- пешеходци и за тези, които се возят като пътници в автомобилите. Пазете ни!“ апелира Иван.  „Не шофирайте неразумно“, призова Пламена.

Всички водачи получиха листовки с основни правила, които трябва да спазват  и сенници за автомобили.

Напомняме  на учениците, че винаги трябва да пресичат на зелено,  да ползват светлоотразителна жилетка или елементи закрепени за облеклото или раницата, да се придвижват по най-безопасния маршрут до училище.

Ако се придвижват с велосипед трябва да знаят, че до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години. Навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение.  Трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

Днес акцията по пътна безопасност продължава на територията на градовете Нови пазар и Каспичан.

 

Подобни

Leave a Comment

7 + 12 =