Деца от Школата по информатика “А&Б” в Шумен се класираха на Национална Олимпиада

С контролно състезание за  националните отбори на България, завършва финалният кръг на Националната Олимпиада по Информатика. Това е най-отговорното състезание по информатика за годината, защото на него се избират разширените отбори на страната в малката (junior) и в старшата (senior ) възрастова група.

Участниците във финалния кръг на олимпиадата се определят след щателен подбор в два предварителни кръга. От цялата страна на финала се допускат 120 състезатели. Тази година Шумен има 9 класирани: Иван Ганев, Петър Ангелов, Иван Смиленов, Ферит Исмоилов, Марин Йорданов, Даниел Койнов и Весела Николова от ППМГ „Нанчо Попович“ и Ивайло Георгиев и Георги Бонев от СУ „Сава Доброплодни“. Всички се подготвят по информатика в Школа А&Б.

Финалът са проведе в рамките на два състезателни дни – 17 и 18 март в гр. Стара Загора. Нашете ученици се предстаовиха отлично. Доказателство за това са завоюваните отличия от възпитаниците на школата – бронзов медал на Дани Койнов в най-малката група Е, трима класирани в разширените национални отбори на България: Марин Йорданов в младежкия, а Иван Ганев и Петър Ангелов – в старшия национален отбор, грамота за отлично представяне на Весела Николова. Всички, завоювали места в разширените национални отбори, получиха и грамоти за отлично представяне. Само 4 точки не достигнаха на Марин за бронз в група С.

Учениците бяха придружени от своите преподаватели Бисерка Йовчева и Валентина Дянкова от Школа А&Б и Нина Велкова от ППМГ „Нанчо Попович“. Участието на състезателите беше финансирано от техните училища със средства от проекта „Ученически олимпиади и състезания“, който двете училища спечелиха през настоящата учебна година, на база на успешното си представяне през изминалата.

Сега предстоят серия от контролни състезания, на които ще бъдат избрани по четирима състезатели от младежкия и старшия национални отбори. Те ще представят България на Балканската олимпиада по информатика за двете възрастови групи, която ще се проведе от 7.07. до 14.07. в гр. Тимишоара, Румъния. На младежите предстои участие във Втората Европейска Младежка Олимпиада по информатика, която ще се проведе от 26.07. до 1.08. в гр. Инополис в Русия.

Старшият отбор ще представи страната ни на Международната олимпиада по информатика, която ще се проведе в Токио, Япония от 1.09. до 8.09.2018 г.

 

Подобни

Leave a Comment

3 × 5 =