Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Атанасов: Трябва да се въведат спешни и адекватни мерки в системата на здравеопазването

След изказването на здравния министър Кирил Ананиев, че започват масови проверки във всички болнични заведения в страната за фиктивно назначели лекари, репортер на СтрелаБГ потърси за коментар изп. директор на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов.

Д-р Атанасов бе категоричен, че не се притеснява от тези проверки, защото нито в шуменската болница, нито в тази в Нови пазар има лекари на фалшив щат. Той обаче изрази своето притеснение за състоянието на здравната система като цяло и за всички съпътстващи проблеми, които доведоха много болници до ръба на фалита.

 Д-р Атанасов, как ще коментирате финансовото състояние на болницата в Шумен и има ли реална опасност да бъде обявен фалит?

Тежкото финансово състояние не само в МБАЛ-Шумен, а почти във всички болници в страната. Има много болници, които са във фактически фалит, като тези които са с над 51 процента държавно участие.

Това, че има много болнични заведения на прага на фалит означава, че има проблем в самата система. Това не в резултат на решения взети в конкретните региони или болнични заведения, а по – скоро е резултат от системен проблем.

Адекватно ли е възнаграждението, което получават лекарите и медицинските сестри?

Проблемите в болниците се изостриха и то доста. Ще ви дам пример с това, че в последните години имаме четирикратно увеличение на миналата работна заплата и осигурителните прагове. При МБАЛ-Шумен в това отношение разхода за персонал е нараснал с около 2 милиона на годишна база. Това нарастване на минималното възнаграждение е съвсем нормално и трябва да го има, но спрямо него клиничните пътеки и техните цени не са променяни от 2006-та година насам. В следствие на това, имаме на лице едно увеличение на разходите за болниците, което не в контрола на управленските екипи на заведенията, а произтича от външни фактори и в същото време – ограничени възможности за нарастване на приходите заради административно определяне на цените и на обемите дейности, които трябва да се извършваме.

На какво отдавате недостига на квалифицирани кадри в болничните заведения?

Този недостиг не е само при нас, а е в национален мащаб и за съжаление се задълбочава все повече. Причините за тази тенденция са много. Основните са свързани с перспективите за развитие на тези хора в България – с начините за специализация, възможностите за финансиране и не на последно място нормални и адекватни на отговорността, която носят възнаграждения. Това са някой от нещата, които карат по – младите да се ориентират все по – малко към медицински специалности и обучения. Тези, които пък вече са в системата търсят спасение извън страната.

За да се избегне тази тенденция са нужни сериозни стратегически мерки, които да бъдат наложени от правителството. Здравеопазването трябва да бъде най – приоритетното нещо за всяка една държава.

Какво наложи сливането на болницата в Шумен с тази в Нови пазар и оправдано ли е то ?

Започнаха и множество спекулации относно сливането на болницата в Нови пазар и тази в Шумен.

С това обединение всъщност ние редуцираме разходите. Сега няма двама директори, няма две счетоводства, канцеларии и деловодства – всичко е едно. Началниците на отделенията също са едни и същи. Тоест ние се стремим да намалим разходите и да повишаване на ефективността.

Това, което ние като ръководство можем да направен го правим, но по – крутите и стратегическите мерки трябва се вземат от държавата и да бъдат адекватни иначе системата ще се влошава още и още.

Изп. директор на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов

Изп. директор на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов за сливането на болницата в Шумен и тази в Нови пазар

Публикувахте от СтрелаБГ в 10 януари 2018 г.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

one × two =