Бесарабските българи от Украйна и Молдова честват своя празник

29 октомври е избран за Ден на бесарабските българи, тъй като на този ден през 1838 година (15-ти октомври по стар стил) е осветен храмът “Свето Преображение Господне” в град Болград.

Църквата е построена по проект на известния по онова време руски архитект Аврам Мелников, а в строителството ѝ са участвали хиляди преселници от българските земи. Храмът е осветен от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима. В края на 18 в. и през 19 век близо 400 000 българи се преселват в княжествата Влашко и Молдова, както и в Бесарабия, която през определени периоди е руска територия.

Основната причина за преселванията са руско-турските войни и опасенията от османското отмъщение спрямо българите, които самоотвержено подкрепят действията на руските войски.

Болград е основан през 1819 г. от български преселници на мястото на с. Табак. През периода 1856-1878 г. е в пределите на Молдова. Освен знаменателното освещаване на величествения храм “Свето Преображение Господне”, друг знаков момент в развитието на селището е откриването на първото българско общообразователно училище. Това е прословутата Болградска гимназия “Св.св.Кирил и Методий” /Народно централно училище в Болград/, учредена с правителствена грамота /хрисовул/ на молдовския княз Н. Богориди на 28 юни 1858 г. Болградската гимназия изиграва много голяма роля в българското Възраждане, бесарабските българи участват и в Опълчението, и в Руско-турската освободителна война.

Тя подготвя първите политически, просветни и културни дейци в България след Освобождението и възстановяването на българската държавност през 1878 г.

Снимка: EmonaNews.com

Подобни

Leave a Comment

2 + nineteen =