Днес бившият президент Желю Желев щеше да навърши 83 г.

Днес, ако беше все още жив, първият демократично избран български президент – д-р Желю Желев, щеше да навърши 83 години. Роден е 3 март 1935 г. в шуменското село Веселиново. На 30 януари 2015 г. д-р Желев почива внезапно на 79-годишна възраст.

Той е държавен глава на Република България в периода от 1990 г. до 1997 г. и като виден философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник, остави незаличима диря в най-новата българска история. Желю Желев е награден с Македонското държавно отличие Орден „8 септември“ заради признанието на независимостта на Република Македония и моралната подкрепа за интеграцията на страната в структурите на ЕС и НАТО.

Носител е на орден „Стара планина“ – I-ва степен на Република България (7 март 2005). Почетен доктор е на престижни университети в САЩ, Израел, Турция, Южна Кореа и др. Д-р Желев е носител и на наградата „Катерина Медичи“, присъдена му от Международната академия „Медичи“ (1991), на международната награда с медал „За заслуги към Европа“ (1993) и на наградата „Преход“, разделена с Ицхак Рабин, връчена в Кранс Монтана (1996).

На 7 ноември 2017 г. върху родната му къща в с. Веселиново бе открита паметна плоча. Церемонията събра на едно място настоящият президент на страната Румен Радев и неговите предшественици – Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов.

Подобни

Leave a Comment

nine + 10 =