Днес е Международен ден на вегетарианството

От 1977 г. на 1 октомври се отбелязва Световния ден на вегетарианството. Интересното е, че все повече хора стават по убеждение вегетарианци.
Запознатите с вегетарианството знаят, че едни от тях не консумират месо и се наричат вегетарианци, а други не консумират никакви животински продукти – в това число яйца, сирене, мляко и т. н. и се наричат вегани. Те имат друг празник, който е точно един месец след този на вегетарианците – 1 ноември.

Съществуват най-различни варианти на вегетарианството:
– Оволактовегетарианство, при което хранителният режим включва животински продукти като мляко, яйца и мед.
– Ововегетарианството, което допуска консумацията на яйца, но не и на мречни продукти.
– Лактовегетарианството, чието наименование подсказва, че млякото и млечните продукти са допустими, за разлика от яйцата.
– Веганството или т.нар. строго вегетарианство, при което от диетата са изключени всички продукти от животински произход: яйца, мляко, млечни производни.
– Суровоядството, чиито последователи консумират храни от растителен произход, които не са подложени на термична обработка. Тук вариантите за кулинарство се изчерпват  с действия като пюриране или сушене на продуктите.

Вегетарианството се възприема по най-различни причини: морални и религиозни съображения, здравни проблеми, налагащи определени ограничения, стремеж към природосъобразен начин на живот, дори и икономически основания.

 

Подобни

Leave a Comment

4 × one =