Днес е Международен ден срещу насилието над жените

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени.

25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

Според констатациите около 1.5 милиона жени са изнасилени или физически нападнати от интимен партньор всяка година.

В допълнение, едно проучване показа, че почти всички (93%) от жените, които са били убити от техния интимен партньор са били лекувани от най-малко една травма на ръцете и на лицето си. Като цяло, жертвите на системно физическо насилие имат по-сериозни последици от жертвите на изолирани инциденти.

 

 

Подобни

Leave a Comment

14 − twelve =