Днес е Световен ден за борба с болестта Паркинсон

Днес отбелязваме Световният ден за борба с Паркинсон. Навсякъде по света болните, пациентските организации и техните партньори обединяват усилия, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите, които са над 6 милиона души. В България има около 20 000 човека с тази болест като около 10% от тях са в тежка фаза.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност.

Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 г. подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза и вече 15 български пациенти се лекуват по този метод.

Лалето е символ на хората живеещи с Паркинсон. Историята на символа започва през 1980 г. в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон.

На 11 април 2005 г. червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург.

Подобни

Leave a Comment

four × 5 =