Днес започват Богородичните пости

От днес започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват на 15 август, когато е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периода на молитва и въздържание през годината. В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

На Преображение Господне, 6 август, се разрешава риба. Богородичните пости са едни от четирите “големи” поста: Велик пост, Петрови пости, Богородични пости и Коледни пости.

Настоящият пост е по-лек от Великденския, но е по-строг от Петровите и Коледните пости. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

На 1 август, когато се отбелязват седемте мъченици братя Макавеи, зетьовете ходят на гости, за да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, да пийнат дядово винце.

Според църквата “пост телесен без пост духовен” не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.

Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − one =