Днес избираме депутати за Европейския парламент

Започна изборният ден за европейски парламент. Началото бе точно в  07.00 часа, когато отвориха всички избирателни секции, а краят на изборният ден ще в  20.00 часа. 

Общо 6 374 924 е броят на избирателите в предварителните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май т.г.

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина – 191 в 64 държави. Най-голям брой избирателни секции извън страната са разкрити в Германия – 24, Великобритания – 24, Испания – 16, Гърция – 13, Франция – 10. В Турция секциите са четири. Данните са от сайта на Централната избирателна комисия.

В надпреварата за представители в Европарламента на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати. Новото в бюлетините ще е, че номерата за преференциите на кандидатите в листите, ще бъдат от 101 до 117. Ще бъдат избрани 17 членове на Европейския парламент.

Забранена е политическата агитация, както и обявяването на резултатите от социологическите изследвания до 20.00 часа.

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва също да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Преференциалният вот не е задължителен. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат. Обикновено, за този вид избори, ЦИК се произнася по-рано от крайния срок.

Подобни

Leave a Comment

two × 3 =