Днес отбелязваме Световния ден на целувката

 

На днешния ден – 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката.  Датата е предложена за честване от Великобритания и официално признати от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване.

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни всъщност провокира доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута.

По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата – т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. В Древния Рим в знак на приветствие хората целували не само своите приятели и членовете на семейството, но и търговците или просто минувачите.

В Древния Египет за целувките никой нищо не знаел. Смята се, че Клеопатра, известна със своите многобройни любовни победи, нито веднъж не се е целувала с мъж. В Средновековието в  Италия мъжът, целунал девойка пред хората, трябвало задължително да се ожени за нея.  В средните векове изпълнението на приветствена целувка зависело не само от отношенията между хората, но и от класовата принадлежност.

Колкото по-нисък бил статусът  на  човека, толкова по-далеч от лицето  отправял целувка. Равните помежду си хора се  целували по устните, тези с малко по-висок ранг били целувани  по-ръцете, хората от още по-високо съсловие – по коляното, а тези, за които  хората били  само прах /най-вече духовенството/ трябвало да бъдат целувани по краката или дори земята под  тях.

Подобни

Leave a Comment

one × 1 =