Днес отбелязваме 140 години от боевете на Шипка

Днес стотици българи ще се качат на Шипка, за да отбележат 140 години от героичните боеве на старопланинския връх, които останаха в историята като Шипченската епопея.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и османската армия.

Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ около 7500 души е да спре превъзхождащата я по численост 35 –хилядна армия на Сюлейман паша, да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

За значението на отбраната на Шипченския проход по-късно генерал-лейтенант Фьодор Радецки ще напише – „Шипка – това е заключена врата. През месец август тя удържа един тежък удар, с който Сюлейман паша се помъчи да я пробие, за да мине в Северна България, да се съедини там с Мехмед Али паша и с Осман паша, за да разкъса руската армия на две части и да ѝ нанесе решително поражение. Следните 4 месеца Шипка приковаваше 40 000 турска армия, отвлече я от другите пунктове на театъра на военните действия и с това улесни успеха на другите два наши фронта. Накрая същата тази Шипка подготви капитулацията на една втора неприятелска армия, а през януари тя послужи като отворена врата за победоносното шествие на една част от нашата армия към Цариград“.

Основният камък на Паметника на Свободата е положен на 26 август 1922 г., а монументът е завършен през 1930 г.

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III.

Снимка: lifebg.net

Подобни

Leave a Comment

3 × 5 =