Днес почитаме паметта на Света Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век. Паметта ѝ се почита както в православната църква, така и в католическата на 4-ти декември. В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

Варвара приема свето кръщение и когато баща й научава, че дъщеря му е станала християнка, нарежда да я бичуват. По негово нареждане тя е обезглавена. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали “Баба Шарка”. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки. Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и „баба Шарка”. В Добруджа, вечерта срещу празника приготвят трапеза за „баба Шарка”, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазат като лекарство против дребна шарка.

Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

Подобни

Leave a Comment

8 + 17 =