Добри времена за Община Нови пазар

„След една година Нови пазар ще изглежда коренно различно“! Това каза пред СтрелаБГ кметът Ивайло Камаджиев, броени дни преди заседанието на Общинския съвет, където предстои да бъдат гласувани промените в капиталовата програма на общината.

В програмата са заложени значителен брой дейности, които определено ще променят визията на града, ще го направят по-привлекател за живот, а и за инвестиции.

Още през 2016 година местното ръководство насочи погледа си към часовниковата кула и отправи питания към Министерството на културата относно реда и възможностите за реставрация. Идеята е символът на града да бъде реновиран, а градинката до него да придобие един съвсем нов облик. В капиталовата програма са заложени средства за тази цел. Предвидени са пари и за ремонт на градската тоалетна, която не работи от близо 5 години.

Скоро приключва ремонта на физкултурния салон на Професионалната гимназия по селско стопанство, където години наред имаше проблем с покрива. Подобни дейности предстоят и в училището в село Стоян Михайловски, ще бъде и ремонтирана оградата на школото в Памукчии. Съвсем скоро пък завършиха дейностите по проект „Красива България“ за отремонтиране на помещенията, където ще се помещава Дневния център за възрастни  хора с увреждания. Предстои обзавеждане и оборудване.

Община Нови пазар залага изключително много на предоставянето на социални  услуги. Обществената трапезария, която до скоро хранеше само хора от града и още 2-3 села, вече обхваща територията на цялата община и от нея се възползват 500 души. Продължават и дейностите по предоставяне на услугите домашен помощник и личен асистент за нуждаещите се новопазарчани.

 

Амбициозната инвестиционна програма на кмета Камаджиев получи мощна финансова инжекция в размер на 700 000 лева и то с решение на Министерски съвет.  250 000 лева са заделени за два водопровода на улица Плиска. 200 000 лева са отпуснати за ремонт на централния водопровод в село Правенци, тъй като там има много загуби на питейна вода. Третият проект е многофункционалната зала в село Памукчии на стойност 250 000 лв.

„Възкресението“ на Нови пазар не е мисия невъзможна, особено когато местните власти могат да се възползват от средства на Националната програма за саниране, ОП „Региони в растеж“, капиталовата програма на общината за благоустрояване.

Освен строителство и инфраструктура, кметския екип се стреми да привлича инвеститори, колкото и трудно да е това за една малка община, в която не са останали много млади и образовани хора. През октомври 2016 година в града заработи фабриката за керамика Дюра Тайлс БГ, а в близките дни завода ще получи разрешение за пускане на 100% от мощностите. Ръководството ще има нужда от над 200 работници, но намирането им се оказва трудна работа.

„Дюра Тайл Бг нямаше да се случи, ако не беше нашето управление и по-конкретно услията на премиера Борисов“, категоричен бе Камаджиев. По думите му, безработицата в района не е такава, каквато я представят официалните статистики. Има много хора, които просто не търсят и не желаят да се трудят, а намират други източници на доходи.

Преди месец е направена и първа копка за разширение на завод „Ново стъкло“. В развитието на предприятието се планира да бъдат вложени 50 млн. лева в следващите години, което е красноречив пример за доброто взаимодействие между местната власт и бизнеса.

Изнесените факти сочат, че ръководството на общината се стреми да удовлетвори желанието на гражданите, и то не само на думи. Трудности определено има, а са изминали само две години от настоящия управленски  мандат. Пословичното българско черногледство е време да отстъпи пред фактите, които категорично сочат: настъпват добри времена за община Нови пазар.

 

 

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

3 × three =