До 15 юли обявяват обществена поръчка за пречиствателна станция за питейни води в Шумен

До 15 юли ще бъде обявена обществената поръчка за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Надявам се до септември – октомври да има избран изпълнител. Срокът, който залагаме за изпълнение е 18 месеца и ако няма обжалвания на процедурата е обозримо тя да бъде завършена за две години, като няма да доведе до оскъпяване на водата. Това заяви при посещението си в Шумен днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщава МРРБ.

За съоръжението са осигурени 23 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а проектът за него е финансиран от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Малко над 50 млн. лв. ще бъдат вложени и в реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича“.

Министърът очаква до края на тази година да влязат в сила промените в Закона за устройство на територията за заварени обекти, какъвто е водопроводът, което ще позволи използване на старите сервитути. С промените отчуждителните процедури ще се облекчат като скорост и процедура без  да се нарушава частната собственост на хората, но ще позволят бързата и качествена реконструкция на съоръжението.

Николай Нанков подчерта, че учредяването на нова санитарно-охранителна зона на яз. „Тича“ заради промяна в нормативната уредба няма да се отрази на изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Над 110 млн. лв. са средствата от оперативната програма за всички ВиК мерки за областта, информира министърът.

Той уточни, че освен пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод, в Шумен ще бъде надградена пречиствателната станция за отпадъчни води чрез нова инсталация за оползотворяване на утайките. Ще бъде подменена и вътрешната водопроводна мрежа. Така проблемът с питейното водоснабдяване ще бъде решен в рамките на година и половина до две години, посочи той.

Министър Николай Нанков разгледа почти завършената спортна зала „Арена Шумен“, извърши оглед на пътния надлез над ЖП линията София-Варна и на площадката за строеж на ГПСПВ в кв. Дивдядово.

Снимка: МРРБ

 

Подобни

Leave a Comment

two + 17 =