Дух, вяра и красота събрани около град Шумен

Чудни кътчета, сгушени около град Шумен пазят с векове духа, вярата и красотата скрити в храмове и манастири.

Всеки шуменец, решил да разнообрази почивните си дни, може да посети тези свети места и да се потопи в магията на небесното.

Ханкрумовският скален манастир е разположен на територията на село Хан Крум, на 10 км от град Шумен. За скалния манастир е използвана пещера, която е прецизно изсечена направо в скалата. Той е един от най-добре запазените скални манастири в България.

Скалните манастири при с.Осмар са невероятен феномен, за който дори Ванга е казала, че са четвъртите поред, заредени с енергийна сила след Рупите, Царичина и Мадара. Намират се на около 3км на север от с.Осмар, в Шуменското плато.

Манастир Пресвето сърце Исусово е разположен в сърцето на село Царев брод, Шуменско. Представлява първият католически манастир на сестрите-бенедиктинки в страната. Днес в манастира има седем от общо единайсетте сестри-бенедиктинки. От самото начало манастирът се грижи за деца-сираци, а през годините в него функционирала и болногледачна служба. Наред с духовната дейност, сестрите проявяват и голяма активност в социалните дейности.

Златаревският манастир Св. св. Петър и Павел е разположен в местността Манастирите, в землището на община Шумен, между селищата Златар и Ивански. Тъй като се намира на еднакво разстояние от двете села и приноса на жителите на Ивански във възстановяването му често е наричан и Иванчански манастир. Построен е на мястото на стар манастир от римско време, който е бил разрушен с идването на турците през 14 век. През 1937 и 1993 г. манастирът е възстановен с помощта на местното население и е изградена църква. Представлява комплекс от черква, жилищни, стопански сгради и новостроящ се манастирски комплекс.

Снимки и видео: Интернет

Подобни

Leave a Comment

19 − seven =