Дъжд окъпа поетите с китари на „Шумен бард“ (СНИМКИ-ВИДЕО)

16 индивидуални изпълнители и дуети от страната и чужбина уважиха деветото издание на „Шумен бард“. Поетите с китари се събраха в ранния следобед в Градската градина, непосредствено до паметника на незабравимия Тодор Колев, който им бе обърнал гръб, „но само докато си настрои цигулката“, както се пошегува един от участниците.

Замисълът на организаторите от НЧ „Напредък-1869“ бе, ако евентуално завали, събитието да се пренесе на закрито в тяхната концертна зала. Въпреки краткотрайните валежи малко преди старта на срещата и прогнозите за сериозни такива следобед, бардовете поеха риска в името на музиката и малобройната публика.

„За девети път тази среща има своето място в културния календар на нашият град – град с традиции в музиката и в поезията. Град на много първи неща и град, който гостоприемно посреща всички онези, които обичат китарения звън, хубавия стих и изпятата поезия. Казвам на добър час и ви пожелавам срещата да бъде много емоционална, песенна и вдъхновяваща“, каза в приветственото си слово секретаря на НЧ „Напредък-1869“ Розалина Стефанова.

Шумен бард 2018 започна с изпълнение на учителката Светлана Йонкова

Срещата на поетите с китари "Шумен бард" започна с изпълнение на учителката и писателка Светлана Йонкова

Публикувахте от СтрелаБГ в Събота, 14 юли 2018 г.

Първа на импровизираната сцена се качи Светлана Йонкова, която е дългогодишен учител и член на Съюза на българските писатели. Тя е автор на един роман, шест стихосбирки и един диск с изцяло авторски песни. След нея на мокрия стол седна дългогодишния журналист Тодор Андонов, който води програмата в общинското радио в Смядово, занимава се и с издателска дейност.

Едва изчакал своя ред, на малката сцена под парещото слънце се качи всеизвестния Данчо Йорданов – Висоцки, който е и вдъхновител на срещата. Любопитното е, че съвсем импровизирано и извън сценария с китара в ръка  се появи бившият шуменски кмет Красимир Костов, който въпреки че не бил свирил от години, показа завидни гласови данни на песен на големия Висоцки.

Последваха изпълненията на дуета Явор и Живка Георгиеви и на бардът Александър Кузнецов. Руснакът от Подмосковието си спечели аплодисментите на публиката с песен, вдъхновена от руско-турската война през 1878 г., довела до освобождението на България.

Секунди след като скъпия гост от иначе братската нам страна слезе от сцената, над града се изля проливен дъжд, който прекрати временно изпълненията на поетите с китари. След близо час прекъсване, озвучителната техника се пренесе в залата на близкия ресторант, където управителите с радост приели да приютят вече сериозно измокрените бардове.

Участници, публика и организатори използваха паузата за да изпият по един горещ чай, други пък заложиха на ром и коняк, разчитайки да вдигнат телесната си температура, а и да освежат поувяхналото си настроение.

За последното определено много успешно се погрижиха Дует „Морски струни“ – Иван Неков и Живка Митова. Всеки, който е в час с българската музикална сцена през последните поне три десетилетия, със сигурност знае кой е Иван Ненков. Автор е на песни много на “Щурците” и “Тоника”. Писал е текстовете на едни от най-популярните парчета на Тони Димитрова, Ваня Костова, Нели Рангелова, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, дует “Домино”, “НЛО”, “Фанданго” и много други.

Срещата на поетите с китари продължи с изпълненията на: Валери Грешков, дует „Тюркоаз“, Татяна Йотова, Краси Кирчев, Невена Недкова и Николай Пенков, Румен Спасов, група „Авалон“, Светлозар Николов, Пламен Цонев, дует „Кулътпоход“ от Русия и българските „Келтик“.  Срещата, която няма конкурсен характер, се организира с мощната финансова подкрепа на Община Шумен.

Всички участници получиха грамоти и награди.

Утре поетите с китари ще се съберат на творческа среща в Двора на кирилицата в Плиска.

 

Подобни

Leave a Comment

4 + 8 =