Държавата блокира лекарства за сърце от Китай, заради опасна съставка

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира лекарствени продукти, съдържащи валсартан, поради наличие на примес в активното вещество, произведено от Zhejian Huahai Pharmaceuticals.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и националните лекарствени органи в Европа са били информирани за наличие на примес в активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals от Китай, пише Economic.bg.

В активното вещество на лекарствата – валсартан, е открит примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA), който се класифицира като вероятен канцероген. Като резултат в цяла Европа са спрени редица лекарствени продукти, като у нас те са 62 на брой.

Проучването от страна на Zhejiang Huahai показва, че наличието на NDMA е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 г. Това не е свързано с установени нарушения при спазването на правилата за добра производствена практика (GMP) и не е известно други активни вещества от тази компания да са засегнати.

Zhejiang Huahai е докладвала за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за да произвеждат лекарствени продукти с валсартан, които от своя страна съобщиха за това на регулаторните органи в ЕС.

Снимка: VideoBlocks

 

Подобни

Leave a Comment

2 + fourteen =