Държавният архив в Шумен връчи награди по повод Международния ден на архивите

Служителите в „Държавен архив“ – Шумен отбелязват с редица инициативи днес, ден по-рано от официално утвърдената дата, 9 юни – Международен ден на архивите. Честването в сградата на Архива, която е и паметник на културата с местно значение, започна с връчването на грамоти и календари в три категории:

Призът „Читател на годината” грабна студентката Борислава Петрова, която е с най-много регистрирани посещения през изминалата 2017 година.

За „Дарител на годината” е избран Кънчо Тодоров, който е предоставил за съхранение документите на д-р Антон Сираков – познат като създател на профилакториума във Върбица и в същото време виден краевед.

ТВ Шумен тази година получава грамотата „Приятели на архива“ за ползотворната съвместна работа и обективното отразяване.

Наградите на отличените връчи лично д-р Антония Панева, началник на отдел „Държавен архив“ – Шумен. Веднага след това бе открита изложба с най-значимите дарения на архивни документи за изминалата година. Днес вратите на учреждението са широко отворени за всички редови граждани и ентусиасти, които проявяват интерес към миналото и са готови да се гмурнат сред необятния и до голяма степен мистериозен свят на архивните единици.

Д-р Панева ни предостави възможността (която пък ние нямаше как да пропуснем) да надникнем за кратко в помещението, където отлежава т.нар. масив “К“ – архивни документи до 1944 година. Тук се съхраняват над 3000 фонда, всеки един съдържа от една до няколкостотин архивни единици, попълнени с неизброим брой документи. Този масив е и най-богат и съдържа изключително интересни неща.

В ерата на „социализма“ обаче достъпът до него е бил изключително затруднен, поради конюнктурата на тогавашната епоха, когато постиженията в годините от 1878 до 1944 г., до голяма степен са неглижирани и дори отричани. Към момента обаче пред учените или гражданите, които желаят да се възползват от богатството на архивните единици, няма особени пречки.

„Идвате тук, казвате какво ви интересува и колегите ще ви насочат много бързо. Ние ще ви издирим нужните документи и ще ви ги предоставим. Важно е да се знае, че архивите се четат на място и изнасянето им е забранено. Може обаче да си направите копия“, обясни д-р Антония Панева и добави, че са напълно отворени и адмирират всякакъв вид дарения на документи и фотографии на „Държавен архив“ – Шумен.

„Аз винаги се удивлявам на хората, които идват и ни даряват собствени документи или пък на свои близки хора – снимки, кръщелни свидетелства и т.н. По този начин те откъсват частица от себе си. От друга страна обаче, много по-добре е да ги съхраняваме тук, отколкото да се погубят след време, както и често се случва“, каза още тя.

 

Подобни

Leave a Comment

three × two =