Д-р Джамбазов, ветеринар: Породата не прави кучето агресивно, а начинът на отглеждането му

Вече няколко дни ставаме свидетели на дебати, които се водят по повод инцидентът, който се случи в село Мокрище, където куче уби дете.

Едни смятат, че вина носят стопаните на четириногото, а други искат закон, който забранява отглеждането на агресивни породи кучета, сред които попада и питбулът от Мокрище.

Районната прокуратура в Пазарджик вече повдигна обвинение на собственика на кучето, който е и чичо на убитото момченце. Според ветеринарят, дошъл на оглед, питбула станал агресивен заради системно гладуване и лоши условия на отглеждане.

За коментар потърсихме ветеринарния лекар от Шумен д-р Милен Джамбазов.

 

Д-р Джамбазов, според вас имали значение породата, за да бъде едно куче като агресивно?

Има хора, които смятат някои кучета като питбул, ротвайлер, доберман и други за агресивни, но в моята практика не веднъж съм затвърждавал мнението си, че агресията у едно куче не идва от породата. В нашата клиника идват доста собственици с такива породи кучета и въпреки болката и дискомфорта, който им причиняване при поставяте на ваксини или други процедури – нито едно не е проявявало агресия.

Оказва ли влияние средата, в която се отглежда едно куче върху неговия нрав?

Разбира се. Това е едно от основните неща. Кучетата, които не се гледат добре и правилно – недохранените, тези на които не се отделя внимание за възпитаване и т.н.  е нормално да станат агресивни и да не се социализират.

Какво бихте посъветвали собствениците на тези кучета, чиито породи се смята за агресивни?

Да спазват всички изисквания, които са упоменати и в Общинска разпоредба – да ги извеждат с намордник и винаги да са на повод при разходка. Да полагат нужното внимание и грижи и няма да имат проблем.

 

 

 

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

twelve + thirteen =