Д-р Иван Димитров, МБАЛ Велики Преслав: Управляващите трябва да се съобразяват с факта, че общинските болници са необходими на населението

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна днес с директорите на общинските болници в опит да бъде намерен изход от създалата се тежка ситуация. В понеделник, 23 от общо 72 общински болници от цялата страна преустановиха работа за един час. Така те протестираха срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Медиците от МБАЛ- Велики Преслав също излязоха на символичен протест, за да подкрепят исканията, поставени от Сдружението на общинските болници. Това са: повишаване цените на клиничните пътеки в заведенията първо ниво на компетентност; целева финансова помощ в размер на 30 млн. лева за всички общински болници и преразглеждане на медицинските стандарт.

На срещата с министъра и неговия екип присъства и управителят на преславската болница д-р Иван Димитров. Ето какво каза пред СтрелаБГ:

Д-р Димитров, как протече срещата Ви с министър Ананиев? Стигнахте ли до консенсус и набелязахте ли конкретни мерки за спасяването на общинските болници?

В УС на Сдружението на общинските болници получихме покана за среща, за да обсъдим създалата се ситуация. В декларацията си ние нямахме искания конкретно към министър Ананиев. Той нито оценява клиничните пътеки, нито определя лимитите. Търсихме просто неговото съдействие. Все пак държавата трябва да даде парите. Днес разисквахме проблемите на здравеопазването като цяло и как се е стигнало до тук. Набелязахме и слабостите. Екипът на министерството показа огромното желание те да бъдат изчистени и в системата да се възцари ред и спокойствие. И двете страни се съгласихме, че това не може да стане толкова бързо. Промяната на нормативната база със смяната на целия модел задължително ще отнеме повече от ггодина. За това ние продължихме да си настояваме за целевата помощ от 28.5 млн. лева. Получихме покана за нова среща в понеделник, заедно със Здравноосигурителната каса и експерти на министерство на здравеопазването, където вече да предложим конкретни мерки и методика по която да ни отпуснат тези пари. В тази методика, освен допълнително финансиране за тъй наречените труднодостъпни райони, където попадат около 2/3 от общинските болници, сега са включени и други структури – диспансери и ДКЦ-та. Броят им е над 120. Общинските болници са 72 към момента. Поставихме и този въпрос.

Как гледате на предложението за преструктуриране на общинските болници?

Не можем да водим дебат за преструктуриране. Това го казахме на зам.- министър Жени Начева. Ние лекуваме всичко по стандартите, утвърдени от тяхното министерство. Клиничната пътека с диагностичните и терапевтични процедури изглежда по един и същ начин във всяко едно лечебно заведение. Преструктурирането трябва да се обсъжда със собствениците на болниците. Това са общините. Там, където има губещи структури, смятам, че повечето от нас, вече са се освободили от тях. Ако говори обаче за областните болници, мога да дам за пример тази в Ловеч – там съкращават 40 % от креватите и много персонал. При нас в МБАЛ Велики Преслав подобни резерви категорично няма. Ние отдавна сме се оптимизирали. Преструктурирането е свършено преди шест години. Рисковите отделения са премахнати – родилно, детско и хирургия. Общинските болници по места са много различни, в зависимост от броя на население, което трябва да обслужват.

В какъв размер са задължения на МБАЛ Велики Преслав към момента?

В момента имаме 72 хиляди лева просрочени дългове. За първи път този месец, ще имаме проблеми с изплащането на възнагражденията на работещите. Минималната работна заплата се вдигна. Аз, като един съвестен управител, също актуализирах възнагражденията на медиците. Фонд „Работна заплата“ нараства, но лимита си остана един и същ. Все едно да ви изпратя на магазина с по-малко пари и да ви поискам повече продукти. Или пък да ви изпратя на война, без патрони и оръжие. Това правят с нас и за това ние протестираме!

В какъв период от време можем да очакваме решения за общинските болници, чието съществуване е жизненоважно, особено за възрастното население?

Имаме подкрепата на работодателските организации и синдикатите. Нещата вече изглеждат по съвсем различен начин. На протеста в понеделник ние постигнахме едно „нищо“, но смятаме максимално да се възползваме от това „нищо“ и да го развием във времето, за да се стигне до резултати и законосъобразност. Искаме да принудим управляващите да се съобразяват с факта, че общинските болници са необходими на населението. Към настоящия момент продължават опитите за протакане. В началото на февруари очаквам да има развръзка.

Подобни

Leave a Comment

twelve + fourteen =