Д-р Халил Мехмед: Не съм работил в МБАЛ-Враца, но от там ми преведоха едни пари

На съвместна пресконференция преди няколко дни здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров обявиха, че започват проверки на здравното министерство, МВР и прокуратурата във всички държавни и общински болници в страната за източване на Здравната каса. Като пример за сериозни нарушения, лошо управление и разхищение на средства бе дадена болницата в град Враца. Цацаров се закани да бъдат повдигнати обвинения на настоящия директор и неговия предшественик. В едно от многобройните нарушения в лечебното заведение стана ясно, че е замесен съдов хирург от град Шумен. След напускането на лекар отделението по съдова хирургия в МБАЛ – Враца вече не е отговаряло на изискванията, за да съществува самостоятелно, затова е сключен договор със специалист, който има частна практика в Шумен. Този лекар обаче никога не е стъпвал във Враца и не е оперирал пациенти, но е получил заплата от общо 33 000 лева.

Наша проверка установи, че става дума за д-р Халил Мехмед, специалист по съдова хирургия с дългогодишна практика в Шумен. 76-годишният лекар е пенсионер от цели 12 години, но кипи от енергия и все още преглежда пациенти в кабинета си на бул. “Цар Симеон Велики” 95.

Пред репортер на СтрелаБГ д-р Мехмед категорично заяви, че не е слагал подписа си под договор с МБАЛ – Враца, а чистосърдечно е решил да помогне, за да не бъде закрито отделението, поради липсата на специалист. Той обаче призна, че кракът му не е стъпвал в това болнично заведение. Въпреки това от там са му превели определена сума пари и то срещу незнайно каква работа или услуги. „Аз не познавам лекарите и управлението в тази болница. Нямам никакви връзки с тях. Не съм стъпвал там, но ми преведоха едни пари, за да фигурирам в списъка и да не закрият отделението. Парите са на сметката ми, не съм ги оползотворил, дори не ги знам колко са. Не знам дали някой друг е работил вместо мен. Вече нямам никакви взаимоотношения с тази болница“, обясни лаконично шуменския съдов хирург, прехвърляйки топката и цялата вина към ръководството на МБАЛ – Враца.

Потърсихме и набедената страна, но от закъсалото лечебно заведение отговаряха на въпросите ни с недомлъвки и отрекоха да са имали взимане-даване с лекар с това име. На официалния им сайт обаче, в раздел „Персонал-Стационарни отделения-Съдова хирургия“, фигурира името на д-р Халил Юсуф Мехмед!

Припомняме, че през 2016 година зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков разказа за фрапиращ случай на злоупотреба на съдов хирург, който се водил на работа едновременно в Шумен и в болницата във Враца, където уж оперирал.

По-късно стана ясно, че това е д-р Халил Юсуф Мехмед. Във врачанската болница той получавал по-висока заплата дори от шефовете на клиники. Проверка на медицинския одит установила обаче, че сестрите в здравното заведение дори не го познават и не са го виждали. Щетата за НЗОК само по този случай е 200 хил. лева.

Подобни

Leave a Comment

19 − 14 =