Евакуират жителите на застрашеното от огнените езици село Влахи

 

В 14 часа започна евакуацията на село Влахи, заради пожара, който пети ден бошува над Кресненското дефиле. Това става по заповед на областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Силният вятър е усложнил и без това напрегнатата обстановка. С огнените езици продължават да се борят стотици пожарникари.

Изготвен е и списък на жителите – около 19 души, една част от тях пребивават постоянно там, а други имат вили.

В землището на Влахи се намира голяма част от природен парк “Пирин”, защитената местност „Орлите“ и множество вековни дървета. В центъра на село Влахи се намира и Влахинският чинар, който е на повече от 500 г. и е обявен за паметник на природата.

Влахинска река със своите няколко малки водопада е една от най-атрактивните реки за рафтинг в България. На десетина минути от центъра на селото на приток на реката е разположен

впечатляващият Влахински водопад,  чийто воден пад е над двадесет метра.

Екопътека Влахи тръгва от селото, минава през махала Полена и се извива до подножието на връх Баба, където има място за почивка. Пътеката продължава нагоре към местността Долна Баба, прехвърля билото при премката Чифторето, спуска се плавно към долината на Загазката река и стига до местността Пещерата. Общата дължина на маршрута е 12 км и се изминава за по-малко от 4 часа. Пътеката е изградена като част от голям проект по програмата за малки грантове на Глобалния екологичен фонд.

Пожарът в Кресненското дефиле предизвика екологична катастрофа в района. Унищожени са хиляди декари треви, гори, загинали са и много животни.

Подобни

Leave a Comment

16 + 3 =