Евродепутатите осъдиха двойния стандарт при храните, готвят и мерки

Европейският съюз най-после ще предприеме мерки срещу двойния стандарт на храните между държавите от Западна и Източна Европа. Това стана ясно от гласувания и приет с мнозинство на пленарната сесия в Страсбург доклад за двойното качество на продуктите, пише Фермер.БГ.

Проведените анализи в редица страни, сред които и България, са показали, че въпреки многогодишните усилия и апели, порочната практика „еднакъв продукт и опаковка, но различно съдържание и пропорции продължава.

„Приветствам усилията на комисар Йоурова за изменение на Директива 29 от 2005 г., но силно вярвам, че амбицията на предложението трябва да бъде по-голяма, защото милиони европейци очакват повече. Това ще стане чрез изричното включването на забраната на т.нар. „двоен стандарт“ в Приложение 1 към директивата. Крайно време е „продуктовата дискриминация“ спрямо милионите европейци от Централна и Източна Европа да спре. Крайно време е Съюзът да постави всички европейци под общ знаменател“, заяви евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждането на доклада.

Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканват производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.

Подобни

Leave a Comment

seventeen + twelve =