Екипът на спектакъла „Рошльо и комините” на шуменския театър се завърна от фестивал в Москва

Спектакълът „Рошльо и комините” от Кина Къдрева, представян на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ е взел участие в VIII Международен фестивал “Куклен театър без граници”, който се е провел в периода 19-22 май в Москва. Това информират от театъра в Шумен.

Учредители на фестивала са Министерство на културата на Московска област, Съюз на Театър Пролетарии от Русия и Държавен куклен театър Московска област. Първото издание е през 1989 година. След прекъсване, форумът е възроден през 2014 година. Международният театрален фестивал “Куклен театър без граници” е предназначен за насърчаване запознаването на начална и предучилищна възраст (3-10 години) с най-добрите образци на жанра чрез театрални представления на водещи куклени театри от Русия и света.

От българска страна официален представител е била Мая Праматарова от Българския културен център в Москва. Четиридневният афиш на фестивала е включвал девет постановки на професионални куклени театри от Москва, Кострома, Вологда, Нови Уренгой, както и от Казахстан и България.

Въпреки че фестивалът не е със състезателен характер, спектаклите са гледани и обсъждани от театровед и „семейно жури”, състоящо се от деца и техните родители. Езиковата бариера не попречи, постановката на режисьора Таня Евтимова „Рошльо и комините” да бъде посрещната топло и с радостни възгласи от малките руски приятели.

По време на фестивалните дни групата от шуменския театър е посетила знакови за руската култура и история обекти, като турът бе организиран от домакините. Създадени са трайни контакти с ръководството на Държавен куклен театър Московска област са предпоставка за предстоящо съвместно културно-творческо сътрудничество, добавиха още от театъра.

Подобни

Leave a Comment

fourteen − 9 =