Епилептиците в Шумен не могат да си набавят нужните лекарства

Хора, болни от епилепсия ни сигнализираха, че още от началото на годината са имали проблем с намирането на няколко вида лекарства по аптеките, но към този момент проблемът се е задълбочил.

Положението с тези лекарства не е само в Шумен, а в цялата страна.

Потърпевши са подавали сигнали и до Здравната каса, откъдето им отговорили, че производителите доставят достатъчни количества от медикаментите, а защо те могат да се снабдят с тях – не е ясно.

За да си оказват помощ, а и за да обменят информация – къде има лекарства, шуменци са си създали  и фейсбук група.

“Миналият месец едвам си намерих едно от лекарствата. В повечето аптеки ни казаха, че няма да го намерим. Благодарение на фармацевт, който майка ми познава, се свързахме с негови колеги в други градове и след едноседмично търсене ми намериха една опаковка”, разказа Катерина, която страда от коварната болест вече 5 години.

Хората са притеснени, защото болести като епилепсия, психически и нервни разстройства са достатъчно страшни сами по себе си, а тази липса на лекарства ги кара да се чувстват още по – безпомощни.

“Не разбирам, защо ни изписват заместители, които не ни действат. Години наред сме свикнали с нещо и изведнъж го изтеглят от аптеките. След проучванията, които ние сами си провеждаме, защото явно от здравното министерство са много зети, разбрахме, че едно от лекарствата се произвежда в България, но не се продава на нашия пазар, а се изнася в чужбина. Сами си направете изводите, като искам да ви кажа, че в България броят на болните от епилепсия е сред най – големите “, добави Катя.

 

 

Подобни

Leave a Comment

five + 13 =