Ешреф Реджеб даде ифтар за над 1000 души в село Вълнари

Кметът на Никола Козлево Ешреф Реджеб даде благотворителна вечеря-ифтар за над 1000 души в село Вълнари по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Освен много от местните жители, многофункционална зала побра и стотици живущи от всички населени места на малката шуменска община.

„Правим го за трета поредна година с лични средства и с помощта на много частни фирми и бизнесмени. Решихме точно тук да съберем хората от цялата община и да бъдем всички заедно тази вечер“, заяви за СтрелаБГ Ешреф Реджеб. Сред присъстващите бяха областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, неговият заместник Петко Шаренков, много от селските кметове в общината, както и религиозни и културни дейци.

Кратко пожелание към присъстващите мюсюлмани и християни, на български и на турски език, отправи районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Ифтар в село Вълнари. Говори районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов

Районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов отправи пожелания към събралите се на благотворителна вечер – ифтар в село Вълнари

Публикувахте от СтрелаБГ в 3 юни 2018 г.

Традицията в исляма повелява хората с възможности да осигурят веднъж годишно вечеря за бедните по време на поста преди Байряма. Вечерята започва винаги след залез слънце. Докато постят от зазоряване до залез през месец Рамазан, мюсюлманите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и сексуални отношения.

Мюсюлманите са също така инструктирани да се въздържат от греховно поведение, което може да анулира наградата от поста, например псуване, лъжене и биене. Храни и напитки се сервират всеки ден преди зазоряване и след залез слънце, наричани респективно сухур и ифтар.

Смята се, че духовните награди (тауаб) за постенето се умножават в месец Рамазан.

Подобни

Leave a Comment

four × five =