Жегите пращат средно по 4 души на ден в спешното в Шумен

След проливните дъждове, сега шуменци се изправиха и пред високите температури, които мъчат цяла Европа.

Въпреки, че всеки средностатистически човек знае, какво трябва да се прави и какво не е, когато навън живака удря червени стойности, много от хората пренебрегват основните правила за предпазване от топлинен удар или колапс.

Именно това е и причината в Спешното отделение на шуменската болница да зачестят случаите на припаднали по улиците хора.

“На ден получаваме поне по 4 сигнала за някой колабирал човек на улицата, но не само възрастни хора – има и много млади”, коментира пред наш репортер един от парамедиците.

Ето и някои от съветите, които дадоха лекарите от Спешното отделение на МБАЛ-Шумен, за да се предпазим от жегите:

“Високите температури са опасни особено за малките деца, бременните, възрастните хора, хронично болните, хората с високо кръвно и със сърдечно-съдови проблеми. Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня. Не се натоварвайте с изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня.

Ако все пак ви се наложи да излезете в най-горещите часове – търсете сянка. Не оставяйте деца в паркиран автомобил. Пийте много течности, но избягвате алкохол”.

Подобни

Leave a Comment

1 + 16 =