Жени от село Сини вир се обучаваха как да се предпазят от нежелана бременност и болести

По повод 26 септември – Световния ден на контрацепцията, в каолиновското село Сини вир се проведе групова работна среща с местни жени по програмата на Семейно-консултативния център за родители и деца гр. Нови пазар – „Мамина занималня“. На срещата се обсъждаха въпроси относно нежелана бременност, репродуктивното здраве и ранните бракове. Пред жените бяха прожектирани различни тематични филмчета.

Денят на контрацепцията е отбелязан за първи път през 2007 година и до този момент представлява дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст. Идеята е да се понижи нивото на непланираните бременности. Във всички страни по света се организират различни по вид дейности, с които се показва отговорността им към нуждата от увеличаването на знанията за предпазването от нежелана бременност и репродуктивното здраве.

В България все още темите за секс, бременност и полово-преносими заболявания представляват тема табу, особено в някои по-затворени и ниско образовани общности.

Подобни

Leave a Comment

seven + eighteen =