Жители на „Бялата пръст“ в Шумен платиха около 200 куб. вода само за няколко часа след акцията на ВиК

Прекъсването на водоснабдяването в ромските квартали не е нещо ново за нас. Периодично се свикват комисии и всеки петък в тези квартали има присъствие от страна на ВиК, в опит да се съберат пари от длъжниците“, каза пред журналисти управителят на ВиК-Шумен инж. Красимир Марков.

В квартала, в който днес влязоха машините е останал само един имот, който също е бил планиран  за прекъсване поради прикачените към него още няколко,  но технически не е било възможно да се влезе, тъй като е имало охранителна система.

„След акцията днес, само за няколко часа, са събрани около 500 лева, което се равнява на 200 куб. м.  Целия район не обходен, защото няколко семейства са поели ангажимент до четвъртък да си заплатят задълженията, но ако до тогава това не стане, ще продължим с прекъсването на водоснабдяването. Предстои ни и среща с техен представител, за да разговаряме как по-лесно може да се случат нещата. Към самите квартали ще обособим 2 зони, в които ще измерваме водата, която влиза, за да намерим приемлива форма на справедливост спрямо другите, които си плащат водата. Към момента тези, които нямат водомери им се начисляват по 5 кубика на член на семейство, както е по наредба 4 за общите условия“, добави Марков.

Загубите за дружеството възлизат на около 19 млн. куб. на година – 5.5 млн. куб. са загубите от магистрални водопроводи (големите водопроводи между помпени станции и водоеми на територията около града), а около  3 млн. куб. са от вътрешната водопроводна мрежа.

„Имаме 22 километра тръби с диаметър – 1 метър, която минава през река на около 20 места. Някои от авариите, които са през реката ние няма как да ги открием и отстраним. За това ни е нужен този бизнес план, за да можем да се финансираме и да можем да работим по – ефективно по отстраняването на именно такива аварии“.

 

Подобни

Leave a Comment

5 × 4 =