Жители на Никола Козлево градят Алея на родовата памет

В село Никола Козлево предстои да бъде изградена на Алея на родовата памет. В момента се съставят родословните дървета на десетината родове тракийци, които преди повече от 130 години идват и поставят основите на новото село. Преселниците са главно от Старозагорско и Хасковско – селата Главан, Черепово и Изворово.

Първоначално населеното място е носело името Дживел, но по-късно е кръстено на името на книжовника и революционер Никола Козлев. Алеята на родовата памет ще бъде разположена в парка на центъра. „Инициативата се роди отдавна. Работим по събирането на спомени и документи, тъй като много от наследниците са се пръснали по други краища на страната, а по-старите си отиват и нямаме много време“, заяви Иванка Семерджиева, председател на Народно читалище „Пробуда“.

За изграждането е защитен проект пред Министерство на културата и вече са преведени 600 лева. Срокът за завършване на алеята е 1 година.  Преди време бяха възстановени и кладенци, които носят имената на първите родове. Предстои реконструкция на още няколко.

 

Подобни

Leave a Comment

14 + 1 =