Задържаха мъж, влизал успешно в ролята на полицай и обирал възрастни в Шумен

Криминалисти от РУ- Шумен са установили и задържали мъж, който се е представял за полицай в града, и извършвал кражби на пари от жилища на предимно възрастни хора, похвалиха се от Областната дирекция на МВР.

П.С./41г./ години с адрес в гр. Каварна развил „полицейската си дейност“ на територията на Шумен  в дните от 1 до 4 юни. На различни адреси в града посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства от крадци.

По време на „превантивната си дейност“ мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града. Образувани са 4 досъдебни производства и за заведени 2 преписки по заявителски материали.

Работата на криминалистите по установяване на извършителя била усложнена от факта, че описанието което давали за „полицая“  било в широк диапазон – от костюмиран млад мъж до мъж с папки до мъж на средна възраст,облечен в спортни дрехи. Всички го описвали като комуникативен. Давал вид на загрижен за възрастните хора.

Проведени са множество оперативни действия. Изяснена била самоличността му- П.С./41г./, криминално проявен с измами и кражби. Бил е обявен за издирване. Вчера е принудително доведен в Шумен след като полицейски служители установили местонахождението му в гр. Варна.

Преди да започне кариерата му  на „полицай“ се е представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен е задържан за срок до 72 часа.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

 

 

Подобни

Leave a Comment

3 × 4 =